Zero Waste

Zero waste haaste

Keräsin elokuun aikana kaiken sekajätteen vanhaan majoneesipurkkiin. Ennen haasteen aloittamista ajattelin, etten millään voi onnistua siinä. Lasipurkki näytti niin pieneltä, ettei siihen millään voi mahtua kuukauden roskat.

Aloitin kierrättämisen kunnolla vuoden alussa. Silti jätettä syntyi joka viikko enemmän kuin mitä tuohon lasipurkkiin mahtuisi. Halusin kuitenkin haastaa itseni minimoimaan kaiken jätteen sekä kokeilla kuinka vähän sekajätettä voin tuottaa. 

Miten haaste sujui

Kuukauden ensimmäiset päivät olivat haastavat, koska en ollut vielä tottunut kierrättämään kaikkia roskia. Lisäksi stressasin mokaavani heti haasteen alussa.

Yllätyin kuitenkin positiivisesti siitä, kuinka rutiininomaiselta kaikki alkoi jo toisella viikolla tuntua.

Loppujen lopuksi sekajätteen vähentäminen sujui aika helposti. 

Valitsin kaupasta ostaessani tuotteet, jotka oli pakattu kierrätettävään materiaaliin. Lisäksi käytin kestohedelmäpusseja tai ostin tuotteen ilman pussia.

Muutaman kerran unohdin ottaa pussit kauppaan, joten käytin kaupasta saatavia paperipusseja. Käytin niitä muutaman kerran uudelleen, ennen pois heittämistä.

Miksi en jatka?

Koin haasteen aika stressaavaksi, sillä mietin jatkuvasti kuinka paljon tuotan jätettä. Se alkoi olla liiallista nipottamista sekä pilkun viilaamista. Tunsin turhautumista ja meinasin luovuttaa muutaman kerran. 

Lisäksi jokainen roska lasipurkissa tuntui virheeltä. Ihan kuin olisin mokannut.

Vaikka purkin merkitys onkin osoittaa, ettei tässä yhteiskunnassa ole mahdollista elää tuottamatta ollenkaan roskaa. 

Tämä oli suurin syy siihen, miksi en halunnut jatkaa elämistä sekajätepurkin kanssa.

Vaikeinta haasteessa oli olla, jonkun luona jolla ei ollut muuta kuin sekajäteroskis. Koska silloin jouduin ottamaan roskan mukaani ja kierrättää sen myöhemmin.

Haasteen lopettamisen jälkeen olen huomannut kuinka kontrolloivaa on elää kierrättämällä oikeasti joka ikisen roskan minkä on tuottanut.

Kaikesta huolimatta, pyrin jatkossakin tuottamaan mahdollisimman vähän kaikenlaista jätettä. Mutta en tule pitämään siitä samalla tavalla kirjaa, kuin haasteen aikana. Olen kuitenkin iloinen tästä kokeilusta, sillä opin sen aikana paljon.

Zero waste purkki. Purkissa kuukauden sekajätteet.

Kun katsoin purkkia elokuun viimeisenä päivänä, se herätti ristiriitaisia tunteita. En uskonut silmiäni. Sillä tuntui jotenkin mahdottomalta, että siinä olisi koko kuukauden sekajätteet. 

Siinä ne kuitenkin olivat ja lasipurkki oli vasta puoliksi täynnä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *