Zero Waste

Kohti ekologisempaa elämää

Miten voisin kuluttaa vähemmän muovia? Onko mahdollista tuottaa vähemmän jätettä?

Aloin miettimään muovin kulutusta tosissaan katsottuani dokumentin: “A plastic ocean”. Eniten minua kuvotti tilanne missä siinä näytettiin kuinka jotkut linnut kuolevat syötyään liikaa muovia. Myös ajatus siitä, että seuraava sukupolvi ei välttämättä tulisi näkemään puhdasta rantaa tuntui järkyttävältä ja se herätti minut siihen kuinka paljon maailmassa käytetään muovia. Ihmettelin miksi en tiennyt muovin kulutukseen liittyvistä ongelmista jo aikaisemmin.

Kummastelin myös sitä, että miksi kertakäyttö muovia valmistetaan edelleen vaikka tiedetään sen haitoista.

Aloin siis etsimään enemmän tietoa kierrätyksestä. Ja pakko myöntää, että tietämättömyyteni ärsytti minua älyttömän paljon.
Ennen uskoin, että jos heitän roskan roskikseen se päätyy kaatopaikalle eikä siitä varmaan silloin ole kauheasti haittaa. En siis tiennyt miten paljon Suomessa poltetaan roskia ja miten paljon polttojätettä on kertynyt vuosien aikana.

Näiden ajatuksen jälkeen törmäsin sattumalta internetin ihmeellisessä maailmassa zero waste-elämäntapaan ja aloin etsimään enemmän tietoa ekologisista vaihtoehdoista. Ihan alussa kun tutustuin tähän elämäntapaan se tuntui haastavalta ja mahdottomalta.

Tiedostin kuitenkin sen, että elämäntapamuutokset eivät tapahdu hetkessä. Ne vaativat aikaa ja energiaa. Tärkeintä on kuitenkin, että aloittaa jostakin.


Seuraavat seitsemän muutosta olen tehnyt pienentääkseni hiilijalanjälkeäni.

1.Vanhojen vaatteiden lahjoittaminen

Olen jo useamman vuoden ajan lahjoittanut vanhat vaatteeni Lohjan Hope-yhdistykselle. Sieltä ne menevät kiertoon ja varmasti käyttöön. Tämä on  mielestäni tärkeää niin ekologisesti kuin käytännöllisesti. Vaatteita lahjoittaessa tulee kuitenkin muistaa, että niiden tulee olla puhtaita ja ehjiä. Toisinaan lahjoitettavaksi viedään mm. nukkaisia ja rikkinäisiä vaatteita. Joskus jopa likaisia alusvaatteita.

Joten kun lahjoitat vaatteet muista pestä ja tarkistaa ne ensin. Niiden tulee olla sellaisia mitä joku toinen voi oikeasti käyttää. Kaikkia vaatteita ei voi viedä lahjoitettavaksi ja siksi on tärkeää, että tietää mihin omalla paikkakunnallaan voi viedä vanhat lumput.

2. Heräteostoksien lopettaminen

Aina ennen kuin ostan jonkun vaatteen mietin, että tarvitsenko sitä oikeasti ja tuoko se elämääni iloa tai lisäarvoa. Olen jo kauan arvostanut enemmän vaatteen laatua kuin sitä, että onko se juuri nyt muodissa. Haluan vaatteita, jotka kestävät useamman pesun ja mitä voi käyttää useamman vuoden ajan. Ajattelen myös sitä miten vaate on päätynyt kauppaan, kuka sen on tehnyt ja missä olosuhteissa. Ja haluanko tukea sellaista toimintaa.

3. Puinen hammasharja

Ekologinen hammasharja ei maksa paljoa enempää kuin “normaali” muovinen hammasharja. Niitä voi ostaa luontaistuotekaupoista tai tilata helposti netistä. Itse käytän tällä hetkellä Humble brush-merkkistä ekohammasharjaa. Pidän myös siitä, että harja on paketoitu täysin biohajoavaan kierrätyspaperiin.

Oletko aikaisemmin kokeillut pestä hiuksiasi palashampoolla?

4. Palasaippua ja -shampoo

Palasaippuaan siirtyminen on erittäin helppoa ja tällöin ei jää jäljelle tyhjää muovista purkkia, mikä luultavasti poltettaisiin kierrätyskeskuksessa. Palashampoon käyttämiseen oli minusta vaikeampi siirtyä, koska ajatus hiusten pesemisestä palashampoolla tuntui oudolta. Halusin kuitenkin kokeilla tätä.

Ensimmäisillä kerroilla palashampoo jätti hiukseni  hieman raskaiksi, mutta kun olen nyt käyttänyt sitä vähän yli kuukauden hiukseni tuntuvat vahvemmilta. Ja hiusten pesu väli on myös pidentynyt. Ennen jouduin pesemään hiukset melkein joka päivä ja nykyään vain muutaman kerran viikossa.

Voin suositella palashampoon käyttämistä kaikille. Ja kannattaa vain luottaa siihen, että viimeistään noin. 10 pesun jälkeen hiuksesi ovat jo tottuneet tällaiseen luonnolliseen shampooseen. Ja pikkuhiljaa hiuksesi vahvistuvat.

Palashampoita on monenlaisia ja niitä valmistetaan erityyppisille hiuksille, joten löydät varmasti juuri sinulle sopivan shampoon. Tällä hetkellä käytän Flow-merkkistä shampoota ja saippuaa.

5. Uudelleenkäytettävät pillit

Käytin muovisia pillejä ennen ihan liikaa. Tykkään juoda melkein kaikki juomani pillillä ja sen takia ruostumattomasta teräksestä tehtyihin pilleihin vaihtaminen oli mielestäni erittäin tärkeää. Pillejä voidaan tehdä myös lasista sekä bambusta. Niiden mukana tulee usein pieni puhdistaja, millä pillin saa pestyä.

Vapautunut unelma

6. Kangaskassi + kangas pussi

Kangaskassin ottaminen kauppaan on varmaan kaikkein helpoin tapa vähentää muovin kulutusta. Ja jos sen joskus sattuu unohtamaan kannattaa käyttämään muovipussia useamman kerran.

Vihanneksille ja hedelmille on olemassa myös kangaspusseja mihin ne voi laittaa muovipussien sijasta. Joissain kaupoissa on mahdollista myös valita pieni kierrätettävä paperipussi. Ja näitä usein ilmaisia paperipusseja voi käyttää uudelleen kunhan niistä pitää huolta.

Monissa kaupoissa myydään myös vihreitä “eko-muovipusseja”, niiden mainostetaan maatuvan ja olevan ekologisempi vaihtoehto. Todellisuudessa ne eivät kuitenkaan maadu luonnossa helposti ja ne ovat hennompia kuin muovipussit.

7. Lasisten ja muutenkin helpommin kierrätettävien tuotteiden suosiminen

Helppo tapa vähentää muovin kulutusta on ostaa esim. maapähkinävoi lasisessa purkissa muovipurkin sijaan. Ja hyödyntää lasipurkki sen jälkeen jotenkin muuten. Tai yksinkertaisesti laittamalla esim. perunat omaan kestokassiin eikä ostaa perunoita muovipussissa.

Tuoretiskiltä voi myös kysyä jos he voisivat laittaa esim. kalan sinun tuomaan rasiaan. Tällöin saat ruuan niin ettei sitä ole kääritty muoviin etkä tuo kotiisi turhaa roskaa.

Omien tapojen muuttaminen ei käy hetkessä ja virheitä sattuu. Antamalla itselle anteeksi omat virheensä voi siirtyä helpommin eteenpäin. Tarkoitukseni on toimia paremmin, kuin miten toimin eilen ja oppia virheistä. Haluan mielelläni kuulla miten sinä yrität elää ekologisemmin.

2 Comments

 • Sini

  Puisen hamasharjan aion luultavasti hankkia, kunhan nykyinen on aika heittää pois. Niitä löytää jo hyvin normikaupoistakin, mikä on iloinen yllätys 🙂 Myös puonen tiskiharja ois kiva niin ulkonäöllisesti kuin ekologisestikin!

  • Elviira Kivi

   Joo kannattaa hankkia puinen hammasharja ne on ihan yhtä hyviä kuin noi muovisetkin😊
   Mulla on tällä hetkellä testissä yksi puinen tiskiharja ja se on toiminut kyllä ihan hyvin. Ne on kans mun mielestä ulkonäöllisesti miellyttävämpiä kuin sellaset muoviset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *